Голландія по праву вважається країною сиру. За аналогією з французами - «жабниками» :) та італійцями - «макаронниками» :) у голландців теж є прізвисько: у XVII столітті сусіди-німці і фламандці звали їх «Ян Каас», тобто «сирний Ян» («Каас» по-голландськи означає «сир»). Так, українському споживачу поки що важко розбиратися в багатому асортименті імпортних сирів. Більшість з нас навіть не підозрює, що «Гауда», «Маасдам» або «Едам» - це сорти голландських сирів і одночасно назви міст, в яких ці сири готують вже сотні років. Але свого часу споконвічні марки голландських сирів не були офіційно захищені, і тому сьогодні вони виготовляються не тільки голландськими компаніями. Саме через це майже не асоціюються у нас з Голландією. До цього часу багато українців сприймають голландський сир як сорт, а не як сир, створений у Голландії. Розпочинаємо ламати стереотипи!!!!
«Олд Датч Майстер» - фірмовий сир вищого ґатунку з асортименту сирів FRICO, з характерним насиченим смаком. Його виготовляють за старовинним рецептом 18 століття з найкращого молока. Близько року він зріє на дерев'яних полицях традиційним шляхом. Природні кристали дозрівання надають сиру багатий смак, цільну текстуру і красивий насичений темно-жовтий колір. На зрізі сир рівний, без дірок.
Країна
походження Голландія
Молоко коров'яче
Жирність 48%
Текстура твердий
Час
дозрівання 52 тижні =
13 місяців Смак вершковий, від ніжного і м'якого
горіхового до насиченого пряного
Аромат приємний, солодкувато-терпкий
У 2004 році, під час 25-го Світового
Сирного Конкурсу у Вісконсині (США) професійне жюрі визнало Old
dutch master чемпіоном світу. Цю
відзнаку можна побачити на його упаковці. Сир був вибраний серед більш ніж 1300
претендентів з десятка країн зі всього світу. Old dutch master виграв
не лише золоту медаль в своїй категорії, але так само був названий абсолютним
чемпіоном у всіх категоріях.
Сир ЕДАМ Малюк
Сир Едам «під воском» - це ціла історія. «Едам» у XIV столітті виготовляли
у старовинному нідерландському місті Едам, який був важливим портом, звідки сир
відправлявся в інші міста Голландії та за кордон. Щоб збільшити термін його
зберігання, сир покривали червоною фарбою, яка виготовлялася з особливого сорту
дерева. Пізніше ця фарба була замінена червоним воском. Хоча, за твердженням
деяких джерел, це було не зовсім так.
Просто сир перевозили в бочках з-під
червоного вина - от він і офарблювався в червоний колір. А тільки потім вже
його почали покривати червоним воском - для збереження.
Смак цього сиру залежить від стадії його
дозрівання. Молодий «Едам» має нейтральний смак, коли ж сир достигає довше, його
смак стає більш вираженим.
Cир МААСДАМ - ще один представник сирів натурального визрівання. Цей
сир отримав свою назву на честь маленького містечка Маасдам. Сир відрізняється
великими дірками та солодкуватим смаком. На сьогоднішній день сир Маасдам -
найпопулярніший в Голландії після Едамера і Гауді. Відразу після виробництва
сир Маасдам виглядає так само, як Гауда і Едамер. Однак, незабаром після того,
як починається процес дозрівання, сир набуває зовсім іншої структури. Це
відбувається через гази, які утворюються всередині сиру під час бродіння. Цей
натуральний процес дозрівання також надає Маасдаму особливий аромат.
Сир ШЕВРЕТ з козиного молока в Голландії не менш популярний. Традиції сироваріння з
козячого молока в Нідерландах є досить давніми. Козиний сир Шеврет з
білосніжною м'якоттю має запах і смак козячого молока, але не відрізняється
гостротою. Жирність Шеврет становить 50%, що робить сир дуже ситним. З козячим
сиром поєднуються білі та червоні вина.
|