Вівторок, 14.05.2024, 03:21
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Статті » Про шоколад

Гарячий шоколад

Шоколадне дерево – рослина примхлива. Воно росте тільки в районах на віддалі від екватора не далі як на 20 градусів, вимагає постійної вологості, не витримує температур нижче 16 градусів за Цельсієм. Квітки з п’ятьма пелюстками з’являються прямо на стовбурі і на крупних гілках. У плодах з солодкою м’якоттю по 30 насінин. Спочатку люди використовували тільки м’якоть, поки не відкрили чудові властивості какао-бобів. Їх сушать, підсмажують, звільняють від шкірки і перемелюють в порошок. А м’якоттю і досі люблять ласувати мавпи.

Першовідкривачами какао напевно зо три тисячі років тому були індіанські народи Мексики - ацтеки і майя. Зерна какао вони цінували так високо, що використовували їх як гроші. А порошок з них йшов на приготування пінного напою. Вони вважали, що какао-боби були принесені для них богами з раю, і називали напій - чоколатль.

Класифікуючи шоколадне дерево, шведський вчений Карл Лінней переклав чоколатль латинською мовою як какао - їжа богів.

Гіркий напій індійці пили холодним, та були впевнені, що він є джерелом мудрості і підвищує потенцію, якою особливо славився останній імператор ацтеків Моктесума. Він і сам чоловічу силу пояснював тим, що пив в день по 50 чашок чоколатля, який, за його словами, «молодить тіло і прояснює розум».

Правда, це не допомогло йому, коли в листопаді 1519 року він був захоплений в полон іспанськими завойовниками як заручник. У червні 1520 року під час повстання проти конкістадорів із стін свого палацу Моктесума призвав індійців підкоритися іспанцям і був за це вбитий каменями повстанцями, що закидали його.

А напередодні індіанський вождь пригостив чоколатлем головнокомандувача конкістадорів Ернана Кортеса. Той привіз ацтекську чудасію до Іспанії. Там напій гідно оцінили і вирішили зберегти в секреті рецепт приготування. Довгий час іспанській знаті це вдавалося. Проте в 1606 році його вкрав італійський мандрівник Антоніо Карлетті. Завдяки якому какао стало відоме у всіх країнах Європи.

В кінці XVI століття в какао стали додавати цукор, що вважається справжньою революцією в його історії. Його пили з широких мисок, які в країнах Америки називалися хикарас. У 1640 році віце-король Перу Мансера наказав користуватися спеціальними блюдцями - мансерінамі, щоб пані не обливали напоєм свої наряди на прийомах.

Перша європейська шоколадниця відкрилася в Лондоні 16 червня 1657 року. У Старому Світі какао користувався величезною популярністю. Марія Тереза, дружина короля Франції Людовика XIV, говорила, що більше всього в житті любить свого чоловіка і какао. І лише в кінці XVII століття шоколад почав поступатися своїми позиціями каві.

У 1828 році голландський хімік Конрад запатентував технологію виробництва какао-порошку з малим змістом жирів. Англійська компанія «Фрі та син» в 1847 році вперше випустила плитковий шоколад і стала його головним постачальником для королівського флоту.

Какао з давніх пір вважається профілактичним засобом від цинги, а також чудовим засобом від серцево-судинних захворювань і надлишку холестерину. У 1876 році швейцарець Даніель Петер розробив метод виробництва молочного шоколаду, продавши свій патент відомою нині у всьому світі компанії «Нестле».

Але мексиканці як і раніше зберігають стародавні традиції пиття благородного напою. У Мехіко немало кафе, де можна випити чашку-другу гарячого, запашного і ніжного шоколаду.

Що стосується дерева какао, то португальці розвели його в багатьох своїх колоніях в Африці, пізніше воно з’явилося в Азії і Океанії. Країни Африки постачають зараз на світовий ринок 55 відсотків какао, а його батьківщина - Мексика - тільки 1,5 відсотка.

Слово «шоколад» - одне з перших слів, яке набуло однакового значення по всьому світу.

Рецепти приготування "чоколатля” не були записані і можливо відрізнялися залежно від місцевості та племені. Як правило, боби збирали, залишали їх на деякий час для ферментації, потім сушили на сонці і обсмажували в глиняних горщиках. Після цього боби вручну лущили та подрібнювали на спеціальному увігнутому камені - Метате за допомогою циліндрової дробарки.

Після подрібнення до какао додавали різні спеції …

Найновіші дослідження виявили, що шоколад містить понад 600 субстанцій, які позитивно діють на здоров’я людини. Вони захищають від багатьох хвороб, стимулюють імунну систему, поліпшують настрій, і навіть, як виявляється, запобігають карієсу.




Шість аргументів на користь гарячого шоколаду:

1. Найновіші дослідження американських медичних центрів говорять, що після вживання шоколаду, слабшає активність тромбоцитів і за рахунок цього зменшується ймовірність виникнення тромбів і зменшується ризик інфаркту серця. Складові частини шоколаду забезпечують еластичність стінок кровоносних судин. Також ці складові частини нейтралізують так звану дію поганого холестерину і запобігають виникненню згустків. У зернах какао знаходяться поліфеноли, які покращують роботу вестибулярного апарату. На думку вчених, вживання щодня близько однієї третьої частини плитки чорного гіркого шоколаду вбереже від хвороб серця.

2. Під впливом шоколаду підвищується рівень антиоксидантів в крові на 20 відсотків (більше ніж дає червоне вино) – вони сповільнюють процес старіння організму. Цей ефект спостерігається однак тільки у осіб, що вживають гіркий чорний шоколад щодня.

3. Шоколад має багато складових частин, які піднімають рівень серотоніну в крові – гормону який відповідає за гарний настрій. Додає людині бадьорість і покращує його настрій. У 100 грамах гіркого шоколаду знаходиться аж 300 мграмів магнію, який надзвичайно ефективно впливає на нервову систему.

4. Дослідження, проведені групою наукових працівників з Гельсінкі, виявили, що шоколад покращує настрій майбутніх матерів і за рахунок цього позитивно впливає на розвиток плоду. Відповідно діти, у яких матері під час вагітності регулярно вживали темний шоколад, більш веселі і більш активні.

5. З числа всіх солодощів шоколад найменш небезпечний для зубів. З останніх досліджень випливає, що шоколад містить субстанції, які запобігають карієсу. Відкрили цей факт японці, які працюють в даний час над новою пастою для зубів збагаченою екстрактом з кожури какао. Однак, як і всі солодощі шоколад містить вуглеводи, які раскладаючись, шкодять зубам. Але за рахунок того, що в роті шоколад залишається дуже короткий час, він менш шкідливий ніж наприклад карамельки або цукерки типу ірісок. Однак, для забезпечення цілісності зубів, після їжі необхідно ретельно чистити зуби.

6. Білий і молочний шоколад містить білок, який є одним з факторів росту і відновлення організму, а кальцій – важливий для м’язової ефективності та належного функціонування нервової системи, ферментації і згортання крові.

Куштуйте на здоров’я!

 

Ваша – "Кав’ярня на Петлюри"!



Категорія: Про шоколад | Додав: Lagol (19.06.2010)
Переглядів: 2856 | Коментарі: 2 | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
Про каву [2]
Про чай [3]
Про мате [3]
Про шоколад [1]
Про сир [4]
Патріотичний [2]
Пошук
Друзі сайту
Рівненщина: регіональний інформаційний портал
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Нас читають