Рецепт Бена Челеро
У мате, заварений звичайним способом (при температурі 80-85
градусів), додати трохи перцю, морської солі і 20 мл витриманої текіли.
Цитрусовий мате
У мате додати невеликі шматочки сушеної шкірки цитрусових,
наприклад, лимона, апельсина, мандарина, грейпфрута. Можна додавати їх окремо
або по-різному комбінувати.
Тонізуючий мате - Для підтримки активного стану
В готовий мате додається чайна ложка меленої кави. Додавання
кофеїну в мате дозволяє підтримувати організм в активному стані, сприяє
збільшення концентрації. Однак не варто занадто захоплюватися таким напоєм!
Розслабляючий мате - Дозволяє розслабити нервову систему
Цей вид мате готується при додаванні в ще суху суміш листя
невеликої кількості м'яти, свіжої або сушеної. Такий напій стимулює
розслаблення нервової системи. Якщо додати в мате сушені квіти ромашки, то
напій допоможе послабити головний біль. Поєднання мате і листя липи або валеріани розслабляє
серцево-судинну систему. Така суміш дуже корисна для повних людей.
Освіжаючий мате - Парагвайський мате Терере
Терере - один з менш поширених способів заварювання мате.
Його в основному застосовують у Парагваї і на аргентинському узбережжі. Щоб приготувати
Терере (Tereré), не обов'язково мати калабасу. Можна використовувати зручну
ємність на зразок склянки. Мате заварюється холодною водою (3-5 градусів) або
фруктовим соком тієї ж температури. Можна і навіть потрібно використовувати
лід, тому що цей вид мате вживають як прохолодний тонізуючий напій.
Ще один спосіб такий: листя, поміщені в посудину, спочатку
заливають холодною водою, де вони вимочуються, поки трава не розм'якшиться, а
після цього траву заварюють дуже гарячою водою. Парагвайці вважають, що при
цьому листя віддають силу, яку при заварюванні звичайним способом важко витягти
з них. Але крім дотримання температурного режиму і часу заварювання слід
враховувати і вид трави, розмір помелу, а також спосіб, яким була висушена
трава.
Годувальний мате - Старий аргентинський рецепт
Справжні аргентинці з малих років п'ють мате: матері готують
його на молоці спеціально для дітей. Для цього молоко кип'ятять, а потім
остуджують до температури 80-85 градусів і заливають листя. З-за те, що жирне
молоко, мате не заварюється міцно, але при цьому все одно віддає свої
мінеральні речовини та поживні елементи. А якщо додати ложечку меду, щоб
пом'якшити гіркуватий присмак, діти швидко звикають і будуть із задоволенням
пити цей смачний і корисний напій.
У принципі, цей рецепт годиться і для дорослих людей - мате
з молоком може служити чудовим поживним сніданком. Він підійде навіть тим, у
кого є проблеми із засвоєнням молока - мате допомагає розщеплювати молочний
білок, який важко засвоюється багатьма дорослими.
Солодкий мате - Рецепт від господаря лавки калабас в Буенос-Айресі
Рецепт для ласунів. У мате, заварений як звичайно (при
температурі 85 градусів), додати чайну ложку меду (через дві-три заварки можна
підлити ще одну). А якщо ви додасте невеликий шматочок свіжого лимона, то від
мате буде просто неможливо відірватися!
Екзотичний мате - Один з улюблених рецептів Родрігеса
Щоб приготувати мате по цьому рецепту, знадобиться деякий
вправність. Для цього беремо грейпфрут середніх розмірів - саме він буде
служити нам калабасой. Зрізуємо у нього третю частину - майже як у справжніх,
гарбузового калабас - і видаляємо з нього половину м'якоті. Замість м'якоті
засипаємо мате і заливаємо холодною водою (3-5 градусів). Можна додати шматок
льоду.
Лікувальний настій - Рецепт індіанців гуарані
Гуарані використовують разом з мате різні трави, в невеликій
кількості додаючи їх у мате для отримання того чи іншого лікувального ефекту.
Для цього використовують сушені трави дрібного помелу (чайна ложка на калабасу
середнього розміру). Після додавання трав важливо добре перемішати їх з мате,
струшуючи калабасу, а потім залити гарячою (80-85 градусів) водою.
Іспанський мате
Ще один способів заварювання мате поширений в області річки
Амазонки і в сільських районах, де жителі віддають перевагу мате на сніданок. У
молочник вливається 1 ½ літра води і додається близько 80 грамів мате. Посудину
поміщаєть на вогонь, і рідину доводять до кипіння, після чого фільтрують.
Приймати такий напій можна холодним і гарячим, з цукром або з молоком.
Охолоджений мате
Ще один літній рецепт освіжаючого мате. Заварений іспанським
способом мате охолоджується в холодильнику і змішується з молочним коктейлем.
Джерело: http://www.olegcherne.ru/ |