МОЛОЧНИЙ пу ер
виготовляється з класичний чайного листя пу ер за допомогою штучної
ароматизації. Існує безліч історій і легенд про натуральну ароматизацію,
наприклад, багато хто говорить, що аромат і присмак молока з'являються через
обприскування чайних дерев молоком. Це дійсно може бути правдою, тільки ось
обприскують чайні дерева молоком для боротьби із шкідниками на листочках, а
молочний аромат від таких обприскувань не з'являється.
Проте штучна ароматизація не
відміняє прекрасних ноток молока в смаку настою чайного листя молочного пу ера.
Він так само як і інші сорти, має численні корисні властивості, до яких
додається солодкуватий аромат молока або вершків, що робить чаювання незвичайним
і трохи казковим.
Молочний пу ер сприятливо
нормалізує обмін речовин, омолоджує шкіру і при регулярному вживанні підтримує
її у хорошому стані, чайне листя пу ера сприятливо впливає на увесь організм,
оздоровляючи і омолоджуючи його, виводячи з тіла токсини. Також багато
дослідників вважають, що пу ер нормалізує цукор в крові і перешкоджає розвитку
ракових захворювань.
Чайне листя для виготовлення
молочного пу ера вирощує в провінції Юньнань, високо в горах(середня висота, на
якій ростуть чайні дерева, 1800 метрів над рівнем моря).
Молочний пу ер проходить
традиційні етапи обробки чайного листя : збір, зав'ялення, потім скручування і
пресування. Час збирання урожаю впливає на його клас: найбільш якісним листям
вважаються ті, що були зібрані ранньої весни. Крім того чайне листя штучно старять.
Для цього зібране і
підготовлене для ферментації листя складається в купи, поливається водою і
потім чайне листя в купі нагрівається зсередини. В результаті процес
ферментації прискорюється, і чайне листя старіє.
Ароматизують молочний пу ер
двома способами. У першому в процесі виробництва використовують сік незрілого
ананаса, в другому молочну сироватку.
Молочний пу ер прекрасно
підходить для ранкового напою: він тонізує і бадьорить організм, дарує свіжість
і енергію.
Смак і аромат
У настої молочного пу ера присутні
м'який і тонкий молочний смак і аромат. Крім того напою з чайного листя молочно
пу ера властиві традиційні смакові і ароматні якості цього напою : деревні
нотки, горіхові і фруктові, вони не так яскраво виражені, як в не
ароматизованих пу ерах, що робить молочний пу ер менш терпким, дуже ніжним і
м'яким.
Дуже часто
новачків-любителів чаю відштовхує присутність рибного запаху в ароматі пу ерів.
Якщо вас бентежить цей різкий запах, то вам необхідно позбавитися від бактерій,
що ферментують чай. Для цього потрібно усього лише злити першу заварку.
Необхідно також відмітити, що чай пу ер можна заварювати до 5 разів, навіть при
перезаварюванні. Чайне листя при перезаварюванні не дає гіркоти.
Колір настою
Колір настою молочного пу ера
може бути різних відтінків, від рубінового до темно-коричневого. Окрім сорту на колір настою
впливають спосіб і тривалість заварювання.
Історія чаю
Назва чаю, пу ер, походить
від місцевості, де його почали вирощувати і вживати. Нині ця місцевість
знаходиться на території провінцій Юньнань, Сичуань, Гуйчжоу, а також на півночі
Лаосу, Бірми, В'єтнаму. Об'єднавши усі ці території, можна сказати, що
батьківщина чаю пу ер знаходиться на сході, на межі Цинхай-Тибетського плато. В
давнину цю територію називали Башу, згодом її стали називати Шу.
Одного разу з'явилася
необхідність записати назву цієї території, її записали як Пу ер (схожість
ієрогліфів Шу і Пу ер). Чай пу ер став дуже популярний на сході. Пу ером
традиційно, з давніх часів, прийнято називати крупнолистовий чай з дерев,
вирощених в провінції Юньнань. Чай стали називати пу ером в останні роки
правління династії Мін.
"Пу ер"
переводиться з китайського, як "хмарний південь". Місцевість, де
ростуть дерева гірська, вона покрита густими лісами, в яких зустрічаються чайні
дерева віком більше 1000 років.
Найстаріше зареєстроване в
Китаї чайне дерево досягає у висоту 25,6 метрів, а його вік за приблизними
оцінками близько 1700 років.
Згідно з багатьма письмовими
джерелами Китаю пу ер вживали ще в 7 столітті. Світову популярність чай пу ер
отримав в 20 столітті, коли відбувався пік експорту чаю з Китаю. Особливо чай
став популярний в Німеччині і Франції серед жінок, які стежать за здоров'ям і
красою.
Історія ароматизації також давня.
В давнину використовували найпростіші способи ароматизації, за допомогою
натуральних інгредієнтів. Наприклад, імбиру, кірочок цитрусових(особливо
мандаринів), ягід, м'яти, різних трав. Дуже часто в чаї, які дарували
імператорському палацу, додавали ефірну олію лаврового дерева. У 7 - 8 століттях
у Китаї почали робити чаї, ароматизовані кольорами. Чайне листя і пелюстки
квітів або їх бутони прогрівали разом в спеціальному посуді, як правило
керамічному, чайне листя завдяки цьому просочувалося м'яким квітковим ароматом.
Чай ароматизували жасмином, відтоді він став вже класикою.
Ароматизовані чаї стали дуже
популярні в Європі. У 20 столітті китайці відправляли пробні партії молочного пу
ера і молочного улуну на європейський ринок. Чаї з молочним ароматом дуже
сподобалися європейцям, попит на них різко зріс. У всьому світі люди з купують
чай пу ер, який має присмак і аромат молока або вершків. Тепер такий чай можна
скуштувати і в «Кав’ярні на Петлюри»!
Джерело: http://hottea.ru |