Тепер давайте конкретніше. Скільки ж існує різновидів японського чаю? Фахівці виділяють 8 груп, але ми розповімо тільки про найпоширеніші види. Сенча. Найпростіший японський чай Сен-ча («ча» - чай по-японськи): типовий вид японського зеленого
чаю, який займає 85% всього обороту чаю. Збирають тільки м'якоть чайного листя. Збір
відбувається зазвичай раннім літом. Є й
елітний сорт того ж сен-ча, зібраний раніше, у якого смак ніжніше, солодший і
менш гіркий. І те й інше після парової обробки розминають та висушують. Якість чаю визначають за кольором - чим
чай зеленіший, тим він кращий. Сен-ча не
повинен містити жодного стебла.
Хожі-ча. Зажарена до коричневого кольору сен-ча або бан-ча. Сильний, дуже привабливий аромат.
Тільки листочки, які скручені в тонесенькі трубочки. Чим дрібніше вони, тим якість
гірша. Вони можуть бути дріненькимі, але розрубаними не повинні бути. Обирайте уважно, якщо вам
кажуть про рубаний чай, що це першокласний чай. Дрібний чай, вибачте, годиться хіба що для
пакетиків ...
Бан-ча: виготовлений за тим самим рецептом, як і сен-ча, але зі стебел. Смак та аромат прості і невигадливі.
Генмай-ча (Генманча) із Сен-ча Генмай-ча: суміш хожі-ча або сен-ча з рисинками (з рисом :-)), який підготовлюють парою з високим тиском. Своєрідний присмак смажених
рисинок освіжає уявлення про чай. Низький вміст самого чаю дозволяє вживати його в будь-який час доби, людям будь-якого віку. Чай ніколи не завадить вам заснути, на відміну від інших видів.
Гекуро: здля домашньої колекції є одним із найдорожчих і якісних чаїв. Вирощується
під спеціальними полицеподібними гратами, щоб не було прямого попадання сонця. Після
температурної обробки також мнуть і висушують, але серед гекуро буває чай
ручної роботи. В Японії вважається, що для гекуро найкраще підходять руки бабусь, кажуть, молодь не
зможе! Його п'ють з малесенької чашечки - не тільки через його вартість, а й тому, що він дуже сильний. Від його
насиченого смаку можна підбадьоритись!
Мат-ча: вирощується, як гекуро, в затінку, але його не мнуть, а перетирають у порошок. Чай для чайної церемонії. Спосіб
застосування досить простий. Залив чайну ложку окропом, перемішав і випив,
як какао. Таким чином він шалено корисний, тому що на відміну від інших
видів вживається повністю. Виходить, що самі листя з'їдає!
Джерело: http://teatips.ru/index.php?act=2&id=70&dep=18 |