Спочатку про сорти кави і її смакові характеристики. Найголовнішими видами кави є Арабіка і Робуста. В свою чергу ці види поділяються на велику кількість сортів, що різняться між собою своїми смако-ароматичними характеристиками і відповідно ціною. Імена різним сортам присвоюють: - за країною походження; - за портом, з якого здійснюється постачання; - за підвидом кавового дерева (Bourbon, Typica і т.д.); - за назвою господарства, маєтку, володіння, де вирощують каву; - за назвою місцевості, гір, долини або довколишнього міста; - в якості комерційної назви; - відповідно до національної системи класифікації якості країни-виробника. Також існують багато різних класифікацій кави за якістю вирощених зерен. В різних країнах по-різному проводять таку класифікацію: - SHG (Strictly High Grown) - кава вирощена в горах; HG (High Grown) - кава вирощена в передгір’ях; MG (Medium Grown) чи CS (Central Standard) - тобто кава вирощена на рівнинних плантаціях; - A - кава найкращої якості; B - кава посередньої якості; та C - кава низької якості; - AA - найкраща кава; AB - хороша кава; BA - посередня кава; BB - кава низької якості. Також на деяких сортах кави можна побачити спеціальне маркування про „підготовку” зерна, що означає, що зерно пройшло ручний процес видалення дефектних зерен і сторонніх тіл (камінців та ін.): - AP (American preparation) – Американська підготовка, що дозволяє видалити до 23 дефектів у 300 г зерна; - EP (European preparation) – Європейська підготовка, що дозволяє видалити до 8 дефектів у 300 г зерна. Загалом, майже всі ягоди кавових дерев містять у собі по дві зернини, але трапляються випадки, коли в кавовій вишні лише одне зерно, яке зрослося. Такі зерна вручну відбираються, маркуються PB (Peaberry) (з англ. горох), і продаються як окремий сорт кави. Peaberry становлять 5% будь-якого врожаю кави. З розвитком науки і техніки, фермери і великі підприємства все більше стали використовувати фунгіциди та пестициди для захисту врожаїв кави від шкідників та хвороб. Це негативно впливало на якість та смак кінцевого продукту. Проте зараз деякі сорти кави вирощуються без використання хімічних засобів догляду, щоб створити максимально природну каву. Цю каву позначають organic (з англ. органічний). ТАНЗАНІЯ Кава для цієї Східно-Африканської країни є важливою галуззю. Спочатку німецькі, а потім англійські колонізатори всіляко розвивали місцеве виробництво кави, нещадно експлуатуючи дешеву працю корінного населення. Отримавши незалежність, Танзанія вже володіла кавовими плантаціями і досвідом роботи. У наші дні її кавова галузь тісно пов'язана з сусідньою Кенією. Чиста відносно сортності кава арабіка і робуста з Танзанії носить узагальнену назву Танзанія (Tanzania). Основні райони кавових плантацій - області Аруша, Кіліманджаро, Мбея. Велика частина арабіки вирощується на схилах гір Кіліманджаро і Міру. Ці сорти кави так і називаються - Кіліманджаро (Kilimanjaro), Моші (Moshi), Аруша (Arusha), за назвою міст. Найпрестижніший сорт кіліманджарскої кави - Кібо Чага (Kibo Chagga), вирощений плем'ям чага на верхніх схилах цієї найвідомішої африканської гори. Кава арабіка вирощується також між озерами Танганьїка і Руква. Цей сорт називається зазвичай Мбея (Мbеуа) - за назвою міста, або Паре (Pare) - комерційна назва. Високоякісна танзанійська кава арабіка дає ароматний, багатий, повнонасичений напій з невеликою делікатною кислотністю. В Кав’ярні на Петлюри обжарюють каву Танзанію двох сортів – помірної обжарки (на рисунку за номерами від 8 до 12) та темної обжарки (на рисунку - від 14 до 16), яка відрізняється не тільки кольором, а й смаковими характеристиками: від класичної кави із ледь відчутною кислинкою у помірній обжарці, до шоколадних відтінків у темній обжарці. Кава добре поєднується між собою тому рекомендуємо її змішувати та молоти на нашому професійному обладнанні.
АРАБІКА ПАПУА НОВА ГВІНЕЯ (ARABICA PNG) Для сотень тисяч жителів цієї країни праця на кавових плантаціях - єдине джерело засобів існування. Зайнятість у кавовому виробництві заохочує уряд, який на початку сезону збору врожаю оголошущільноїє мінімальні закупівельні ціни на продукцію. Всю каву в Новій Гвінеї вирощують на висоті 1200 - 1800 м. Сорт Папуа-Нова Гвінея - найекзотичніший і високоякісний сорт індонезійської високогірної арабіки. Це культурна варіація арабіки Блу Маунтейн, завезена в Нову Гвінею з Ямайки. Цей сорт кави вважається одним з кращих за рахунок щільної консистенції і приємного солодкуватого смаку. Кава добре збалансована, і в ній яскраво проявляються виразні фруктові ноти. Відрізняється солодкуватим смаком. Даний сорт застосовують у чистому вигляді та у складі сумішей завдяки його високій якості. Добре збалансований напій середньої кислотності, з горіховим запахом і приємним смаком, терпкий, з легкою гіркуватістю. В Кав’ярні на Петлюри пропонується кава сорту Папуа Нова Гвінея ОРГАНІК та Папуа Нова Гвінея HB (горох). Папуа Нова Гвінея ОРГАНІК вирощуються без використання хімічних засобів догляду, щоб створити максимально природну каву.
В кавовій вишні кави Папуа Нова Гвінея HB лише одне зерно, яке зрослося. Ці зерна вручну відбираються, маркуються PB (Peaberry - горох). Peaberry становлять 5% будь-якого врожаю кави.
ЗАМБІЯ Кава в цю країну було завезено на початку XX століття з сусідніх держав. В даний час високоякісна кава проводиться на півночі навколо населених пунктів Касама, Наконде, Ісока і близько столиці Лусака. Багато в чому замбійська кава нагадує кенійську. Ця країна приступила до вирощування кави порівняно недавно - в 60-ті роки XX століття. Заслуга в цьому належить південноафриканським фермерам, які заснували тут перші кавові плантації. Головні райони виробництва зосереджені уздовж кордону з Мозамбіком. Місцева кава (арабіка) не поступається кращим кенійським сортам. Вона має чистий, м'який і фруктовий смак, винним присмаком, відмінним ароматом.
Як завше, чекаємо на Вас - шановні клієнти нашого закладу- КАВ'ЯРНІ НА ПЕТЛЮРИ!!!
|