Мате́ — також відомий як парагвайський чай — сухе листя вічнозеленої кущової рослини гостролист парагвайський (ісп. yerba mat — «йєрба-мате», Illex paraguariensis), що з прадавніх часів використовується південноамериканськими індіянцями для заварювання тонізуючого напою з такою ж назвою. Зараз напій дуже популярний на великій частині континента, зокрема в Бразилії, Уругваї, Парагваї, Аргентині, Болівії і Чилі. Для приготування використвоють чашку особливої форми (висушений місцевий гарбуз — калабас або калабаса), п'ють напій через особливу трубочку, яку називають — bombilla — «бомбійя» (стандартна іспанська) або «бомбіжя» (аргентинська іспанська); іноді також транслітерують як «бомбілья» (від порт. bombilha). Мате відомий високими цілющими властивостями та містить велику кількість тонізуючизх речовин, значно більшу, ніж кава. Правила заварювання Мате на схемі - перейти Особливості заварювання Гарний аргентинський мате витримує від 7 до 15 додавань води. Протягом матепиття смак та аромат напою змінюється, даруючи вам неповторне різноманіття відчуттів. Калабас після використання рекомендується просушити - перевернути вверх дном. Користь мате
Чай мате п'ють герої Хемінгуея, Борхеса, Кортасара. Навіть самі письменники полюбляли його. А чому? Справа в тому, що мате володіє справді чарівнийми властивостями - розгладжуює зморшки, повертає властивий колір волосся, лікує захворювання кишкового тракту, покращує пам'ять, знімає головну біль, нормалізує кров'яний тиск та допомагає перемогти після алкогольний синдром, знижує апетит та постачає організму необхідну енергією. Асортимент мате у КАВ'ЯРНІ НА ПЕТЛЮРИ
Наш кав'ярня пропонує для своїх клієнтів Мате таких виробників - Rosamonte (власники - вихідці з Тернопільщини - сім'я Гринюків - їх компанія займає третину світового ринку виробництва мате) та Cashamate. Спробувати Мате ви завжди зможете у нас в кав'ярні з справжньої калабаси.
|