Нерідко найцінніші твори люди створювали не в найкращі часи. Так, в 1000 році цистерціанскі ченці, які жили в долині ріки По, знайшли застосування для зайвого молока та створили один з найоригінальніших рецептів надзвичайно смачного сиру. Зерниста структура цього неповторного сиру обумовила його назву «грана» (грана - це зерно). Так з'явився чудовий сир неперевершеного якості Грана Падано DPO (назва, яка охороняється за походженням). Основним інгредієнтом Грана Падано DPO - це молоко. Особливий режим харчування корів та застосування надзвичайно суворих правил ведення сільського господарства гарантують унікальність його смаку і високу поживну цінність. Протягом більше ніж 1000 років Грана Падано виготовляється за незмінним рецептом з частково знежиреного молока, яке піддається тривалому процесу витримки, завдяки чому сир і набуває свого унікального аромату.
Грана Падано після витримки протягом року досягає вершини свого дозрівання. Він має насичений смак та ідеальний для приготування запечених страв і соусів; в натертому або нарізаному на пластинки вигляді він прикрасить карпаччо і артишоки, лісові гриби і салати з лисичок. Сир використовують також і як окрему страву: незважаючи на свою зернисту структуру, сир має пастоподібну консистенцію, оскільки молочні білки повністю не визрівають, а також володіє солодким, ніжним і не дуже гострим смаком. Його смак і запах нагадують сире молоко. Грана Падано, витриманий протягом 16 місяців - це ідеальне доповнення до м'яса і овочів, крокетів та омлетів. Додавання Грана Падано з низьким вмістом води в картопляні запіканки робить їх особливо хрусткими. Низький вміст в сирі води і наявність дозрілих молочних білків надає йому м'який смак і аромат сухофруктів та сіна. Після закінчення більш ніж 20 місяців Грана Падано досягає піку своєї витримки, стає так званим «Резервом». Це продукт, якому притаманний неперевершений смак з надзвичайно цінними поживними властивостями. Спеціальне клеймо «Riserva - oltre 20 mesi» - «Резерв» - більше 20 місяців витримки! проставляється на прохання власника сиру Консорціумом із захисту сиру. Цей сир найліпше використовувати в натертому вигляді, насолоджуючись його неповторним ароматом у всіх типах макаронних люд, супах, протертих овочевих блюдах або у поєднанні з бальзамічним оцтом. Грана Падано не вимагає особливих умов зберігання - в холодильнику при температурі 4 С, загорнутий у вологу бавовняну тканину. Сир Грана Падано, перш ніж подавати його до столу, необхідно потримати при кімнатній температурі не менше години, тільки тоді ви зможете відчути його справжній смак і аромат. Для найкращої дегустації відколюйте його шматочками за допомогою спеціального ножа. Сир Грана Падано, як у якості чудового десерту, так і в якості легкої закуски чудово поєднується зі свіжим інжиром, виноградом, оливками і горіхами всіх сортів. Мед з насиченим смаком з цвіту акації, гірської сосни, каштана або родедендрона чудово поєднується з Грана Падано з максимальним терміном витримки. А свіжий Грана Падано краще спробувати з варенням або з фруктами в гірчично-солодкому соусі. І, звичайно, здавна сир Грана Падано їли з хлібом і вином. Свіжий хліб, випечений в печі без додавання дріжджів і штучних ароматизаторів, підкреслить насичений смак цього сиру. Із сиром Грана Падано добре поєднуються найрізноманітніші вина, але зі свіжими його сортами краще подавати білі вина з насиченим букетом. З червоних вин перевага повинна віддаватися винам середньої структури. Кріплені вина чудово поєднуються з Грана Падано довгого терміну витримки.
|